ميكروبها انواع مختلفي دارند و هر كدام از آنها به يك قسمت از بدن علاقه دارند پس هر ميكروب بنا به اينكه به كدام قسمت از بدن علاقه مند است از يك راه وارد بدن مي شود. بعضي از آنها از راه پوست وارد مي شوند ، بعضي از آنها از راه تنفس و عده ايي از راه دهان وراههاي انتقال آن عبارتند از :

هر گاه خون فردي آلوده به ويروس باشد در صورتي كه به خون فرد ديگري وارد شود ميتواند بيماري را انتقال دهد .

اين حالت ممكن است در زمان انتقال خون اتفاق بيفتد .

اما توجه به اين نكته ضروري است كه در حال حاضر در تمام كشورهاي دنيا ، خصوصا" ايران تمام خونهاي اهدائي از نظر احتمال آلودگي به ويروس HIV ارزيابي ميشوند و در صورت آلوده بودن استفاده نميشوند پس اين خطر به حداقل ممكن ميرسد .

اما به هر روش ديگري اگر خون آلوده به ويروس وارد خون فرد سالم شود ميتواند آلودگي را منتقل كندكه اين حالت در زندگي روزمره و معمولي با رعايت اصول بهداشتي بندرت اتفاق مي افتد .

مثلا" اگر فردي كه آلوده به ويروس HIV است با يك سرنگ ،تزريقي انجام دهد و با همان سرنگ و سوزن كه آغشته به خون آن فرد است بلافاصله فرد ديگري تزريق كند به گونه اي كه خوني كه در سرسوزن يا سرنگ است وارد خون فرد دوم شود ويروس HIV ميتواند منتقل گردد .

و به همين ترتيب هر جسم برنده و نوك تيزي كه آغشته به خون آلوده به ويروس HIV هستند در صورتي كه موجب ايجاد خراش يا بريدگي در بدن فرد سالم شود ميتوانند سبب انتقال بيماري شوند لذا اعمالي مانند خالكوبي ، حجامت ، سوراخ كردن گوش ،‌ختنه ، اعمال جراحي و خدمات دندانپزشكي اگر با وسائل غير استريل وآلوده بخون انجام شود از راههاي انتقال بيماري ميتواند باشد .

بخاطر داشته باشيد ويروس HIV در خارج از بدن با مواد ضدعفوني كننده وحرارت سريعا“ از بين ميرود . پس اين اعمال اگر با وسائل استريل و تميز انجام شود خطري ندارد . از آنجا كه اغلب معتادين تزريقي رعايت اصول بهداشتي را نميكنند و از يك سرنگ و سوزن تعداد زيادي بصورت مشترك استفاده ميكنند لذا خطر انتقال ويروس در اين گروه بسيار زياد است و يكي از شايعترين راههاي انتقال در بعضي كشورها از جمله كشور ما اعتياد تزريقي است.

يكي ديگر از مايعات بدن كه حاوي تعداد زيادي گلبول سفيد است ترشحات جنسي است پس ترشحات جنسي در فردي كه ويروس HIV وارد بدنش شده است آلوده به اين ويروس هستند و در صورتي كه اين ترشحات وارد مخاط تناسلي فرد سالم گردد ميتواند باعث انتقال ويروس شوند توجه كنيد اين خطر براي همه افراد وجود دارد مثلا“ اگر مردي اعتياد تزريقي داشته باشد و از آن طريق آلوده به ويروس HIV شده باشد ، همسر وي نيز هنگام تماس جنسي ميتواند به اين ويروس آلوده شود .خطر انتقال از مرد به زن دوونیم برابر است.لازم به ذكر است وجود عفونتهاي ديگر دستگاه تناسلي خطر اين انتقال را افزايش ميدهند . در هر حال راه انتقال جنسي در بسياري از كشورهاي دنيا از شايعترين راههاي انتقال است .

بيشترين احتمال انتقال از مادر آلوده به كودك در اواخر زمان بارداري و خصوصا“ هنگام زايمان و هنگام شيردهي اتفاق مي افتد.

راههای عدم کنترل:

• ويروس ايدز از طريق تماسهاي عادي مثل كاركردن با يكديگر ، هم صحبت شدن ، همسفر بودن ، دست دادن ، بوسيدن ، روابط اجتماعي مثل سوار شدن در اتوبوس و تاكسي سرايت نميكند .
  • ويروس ايدز از طريق استفاده از حمام عمومي ، استخرو توالت قابل انتقال نميباشد .
  • ويروس ايدز از طريق لباس ، پوشاك ، پتو و رختخواب قابل انتقال نميباشد .
  • عطسه ، سرفه و نيش حشرات نميتواند باعث انتقال آلودگي به شخص سالم شود .
    ويروس ايدز را از ترشحات جنسي مردانه و زنانه ، بزاق ، ادرار و اشك جدا كرده اند ولي سرايت بيماري فقط از طريق خون ، ترشحات جنسي و شير مادر ميسر است .

با توجه به اینکه در روابط معمول و روزمره،ویروس منتقل نمیشود افرادی که دارای ویروس هستند و يا در مرحله پیشرفته بيماري ايدز هستند در روابط معمول اجتماعي خطري براي سايرين نداشته و نيازي به جدا كردن آنها از ديگران نيست برعکس افراد مبتلا باید حمایت شوند زیرا بعلت انگ بیماری برچسب می خورند و از بسیاری حمایت ها محروم می گردند.

باور غلط: بسیاری از افرادی که با اچ ای وی زندگی می نمایند رعایت نمی نمایند و دیگران را در برابر بیماری و ابتلا قرار می دهند.

جواب: مسلمن هیچکس قصد ابتلای فرددیگر را ندارد ولی ممکن است.