بهترين عامل براي کنترل بيماري ایدزاصلاح شيوه تربيت زندگي نوجوانان و جوانان است

نقش روحانيون ؟

اصل مسئوليت اخلاقيجهت متوقف ساختن گسترش اچ آي وي _ ايدز و اصل همدردي براي تسكين رنج های ناشی از ايدز دو اصل مهم در كنترل بيماري به شمار مي روند كه روحانيون در آنها نقش عمده اي دارند

اچ آی وی-ایدز تهدید است،تهدید برای:

1 _ تهديد زندگي خانوادگي

2 _ تهديدرشد جامعه

3 _ تهديد مبارزه با فقر

4 _ تهديد براي شان انسان

روحانیت چه نقشی در جامعه دارد؟

1. روحاني به عنوان مشاور و مددكار
  2. روحاني به عنوان محور موسسات و محافل مذهبي
  3. روحاني به عنوان قدرت موثر اجتماعي
  4. روحانيت به عنوان يك نهاد حمايت گر

روحانيون براي كنترل ايدز چه مي توانند بكنند ؟

- روحانيون مي توانند با فرهنگ سازي در مبارزه با انگ جهاني همراه بيماري ايدز ، از گسترش آن جلوگير ي نمايند . انگ و تبعيض ناشي از بيماري سبب مخفي نگه داشتن بيماري و عدم دسترسي افراد مبتلا به خدمات و افزايش خطر انتقال بيماري مي گردد .

- مبارزه با فقر و حمايت از افراد آسیب پذير و يا مبتلا به ويروس راه موثري در كنترل اين بيماري خواهد بود

- سياستهايي چون انكار ، سكوت ، عذاب انگاري ، تاسف خوردن و طرد راه به جاي نبرده است . نبايد با تكذيب گسترده بيماري و تلاش براي پنهان سازي آن و يا با قضاوت و ارزش گذاري در مورد مبتلايان ، باعث گسترش بيماري ، ايجاد ديد منفي و بدنام سازي افراد شد.

1 _ آيا ايدز يك مجازات الهي است و مبتلا به ايدز گناهكار است ؟

- اگر بلايي تعميم يافت و همگان مورد تهديد قرار گرفتند ، ديگر نمي توان آن بلا را در مورد همه مبتلايان نشان مجازات و غضب الهي دانست بلكه بايد به ياري آنان شتافت حتي اگر فرد بدليل رفتار خطايي دچار آلودگي شده است نبايد مورد تحقير قرار گيرد .

2 _ آيا روحانی قاضي است ؟

سوء ظن از آفات ايمان است . از ديدگاه فقهي رفتار ديگران را مي بايد حمل بر صحت كرد و اگر فردي به بيماري ايدز مبتلا شد از نقطه نظر فقه اسلامي لزومي ندارد طريقه ابتلاي خود را به بيماري فاش نمايد .

قال اميرالمومنين ( ع )‌:" ضع امراخيك علي احسنه " كارهاي برادرت را به بهترين وجه برداشت كن .

روحانيون براي كنترل ايدز چه مي توانند بكنند ؟

1_ گسترش ديد هدفمند در زندگي مردم را رواج دهند.

2 _ پرهيز از روابط جنسي ناسالم را در بين مردم توصيه نمایند ( فلسفه وجود غريزه جنسي و ارضاي صحيح آن را توضيح دهند )

3 _ مصرف مواد را مخالف منزلت اجتماعي مردم بيان نمایند ( حرمت اعتياد رابیان كرده و برخورد اصلاحي با فرد دارای سوءمصرف مواد را توضیح دهند)

4 _ مراقبت از خود را در جهت رسيدن به خدا توصيه نمایند ( بهداشت شخصي و خانوادگي )

5 _ مردم را از روابط ناسالم اجتماعي برحذردارند ( رواج حيا )

6 _به مردم در انتخاب اطرافيان هشدار دهند ( تاثير محيط گروهي )

7 – مرد(خصوصا جوانان)م را از ارتباطات اينترنتي ناسالم برحذردارند

8 _ لزوم آموزش مهارتهاي زندگي به جوانان و خانواده ها را بیان نمایند

9 _ شرعي بودن روابط جنسي الزاماً معادل ايمن بودن آن نيست و پيچدگيهاي بهداشت روابط جنسي را مد نظر داشته باشند و به مردم توضیح دهند

10 _ ازدواج به عنوان بهترين راه حل براي غرايز جنسي ولزوم تشكيل خانواده را بیان نمایند

"فرهنگ ازدواج آسان را رواج دهيم . افراد توانمند و خير را در كمك به امر ازدواج جوانان ترغيب نمائيم "

11 _ پايبندي به خانواده از مهمترين راههاي پيشگيري از شيوع ايدز است به آن تاکید نمایند

"و به عهد وفا كنيد چرا كه عهد مورد پرسش است "( اسراء 34 )

12 _ تاثير تربيتي و رواني موثر بر ديگر اعضاء‌خانواده گوشزد گردد . قرا رگرفتن فرزندان در محيط سرد و بي اعتمادي والدين نسبت به يكديگر ،‌سبب بروز رفتارهاي پر خطر و در نهايت از دست رفتن سلامت جسمي و رواني فرزندان می گردد

13 _ فلسفه ازدواج موقت را توضيح داده و رعايت بهداشت جنسي در آن را گوشزد نمایند ( استفاده از كاندوم )

14 _ توصیه به مديريت محرك هاي جنسي خصوصاً در خانواده صورت پذيرد ( خصوصاً استفاده از اينترنت )

15 _ نااميد كردن فرد وطرد او جزوخامت بيشتر اوضاع نتيجه اي ندارد بايد به اوكمك كنيم

16 _ از افراد خير و با استفاده از وجوهات ، حداقل نيازهاي افراد مبتلارا تامين كنند

17 _ مساجد را كانون فعاليتهاي محله يا منطقه خود قرار دهند

18 _ از سازمانهاي مردمی كمك بگيرند و افراد نيازمند را شناسايي نمایند

19 _ مبتلايان ايدز را گناهكار يا محرم تلقي نكنندو خطر گسترده شدن ايدز را گوشزد نمایند

" ما همه به يك اندازه رنج مي كشيم " امام جماعتي در كشور اوگاندا

20 _ شايد اصلي ترين مشكل مبتلايان به ايدز ياس و نااميدي باشد

آیا دین شناس واقعي را به شما معرفي كنم ؟ او كسي است كه مرد را از بخشايش خداوند نااميد نكند

21 _" پاداش بزرگ همراه با آزمون بزرگ است" 0 (كافي ج 2 صفحه 252 ) امید وصبر دو عنصر مهم میباشند.

22 _ پذيرش اجتماعي فرد مبتلا در گروههاي ديني كوچك مانند مساجد ، هيئات و ديگر كانونهاي ديني احساس موثربودن به فرد مي دهد . ياري رساني و كمك به احياي روحيه فرد از جهت ديني عملي مقدس شناخته مي شود

23 _ پيشگام باشيد .

24 _ رفتار ترحم آميز نكنید ولی از وی حمایت نمائید

25 _ وظبفه هر فرد مسلماني است به كسي كه در تامين نيازهايش درمانده است ياري رساند .

26 _ حق مصونيت از افشا ، عدم تجسس در امور خصوصي افراد از آموزه هاي ديني است .عدم پيشداوري درمورد آنها نيز امری لازم است آنرا به مردم آموزش دهید.

گرد آوری:دکتر حسین پور کارشناس ایدز مرکز بهداشت استان خراسان رضوی