عفونت HIV و ايدز به تنهايي، بواسطه ماهيت خاص خود به صورت يك معضل اجتماعي، اقتصادي، رواني، يكي از اساسي ترين خطرات تهديد كننده سلامت انسانها بوده بر كليه جوانب زندگي انسانها تاثير ميگذارد. اين بيماري بواسطه ميزان بروز و شيوع و ميزان كشندگي بالا و دوره كمون طولاني با ميزان انتقال بالا، يكي از اولويت هاي بهداشتي ، اجتماعي نه تنها كشور ما بلكه جهان بشمار ميرود و مبارزه با آن يك فوريت اساسي است.

طبق برآوردهاي سازمان جهاني بهداشت تا دسامبر 2005 ميلادي حدود 70 ميليون نفر در جهان به ويروس HIV آلوده شده اند. رقم فوت شدگان بر اثر اين عفونت بيش از 28 ميليون نفر بوده است. تنها در سال 2005 قريب به 5 ميليون نفر به جمعيت آلوده شدگان به اين ويروس اضافه شده و نزديك به 3 ميليون نفر نيز طي اين سال جان خود را بدليل ابتلاء به ايدز از دست داده اند. بيش از 90% از آلوده شدگان جديد متعلق به كشورهاي در حال توسعه مي باشند.

در حال حاضر اپيدمي ايدز در كشور ما محدود به گروه خاصي از افراد جامعه ( عمدتا مصرف كنندگان مواد تزريقي) است. البته اين گروه به علت داشتن عادات و رفتارهاي پرخطر از جمله فحشاء ، استفاده از سوزن و سرنگ هاي مشترك و زندگي در خارج از پوشش سيستم هاي بهداشتي و درماني قادرند جامعه را با خطرات بالقوه عظيم تري مواجه سازند.

اگرچه مسئله HIV/AIDS(ايدز) در كشور جمهوري اسلامي ايران با توجه به سنن و آداب اجتماعي ما هنوز در ظاهر بعد و وسعت فوق العاده اي نيافته كه بتوان HIV/AIDS(ايدز) را مهمترين مشكل و معضل بهداشتي جامعه بحساب آورد اما با عنايت به شيوع روزافزون ، انتشار سريع بيماري و رشد تصاعدي ميزان آلودگي افراد، مبارزه و پيشگيري با اين عفونت از اهميت خاص برخوردار است.

درحال حاضر حدود 14000 نفر آلوده به ويروس در ايران زندگي ميكنندولي تخمين زده ميشود كه حداقل 5برابر اين تعداد در ايران يعني 70000 نفر باشند.

HIVميتواند ازطرق زير از انسان به انسان ديگري منتقل شود:

· تماس جنسي (شايعترين در دنيا)

· تماس با خون از طرق:

1. استفاده مشترك از وسايل تزريق مواد مخدر(شايعترين در ايران)

2. تزريق خون ويا فراورده هاي خوني ويا پيوند عضو(درحال حاضر انتقال از اين طريق تقريبا منتفي است)

3. آسيب هاي شغلي در ميان پرسنل بخش بهداشت و درمان

· انتقال از مادر به كودك: 30-15% كودكاني كه از مادران HIV مثبت (حامل ويروس ايدز)متولد ميشوند در زمان زندگي جنيني يا حين تولد ويا بعد از آن به اين ويروس آلوده ميشوند. همچنين آلودگي نوزاد از طريق شير مادر ميسر بوده تقريبا 50% كل موارد انتقال ويروس از مادر به كودك را سبب ميگردد.

· توجه:

1. با وجوديكه ويروس ايدز در ترشحات بزاق، اشك ، ادرار ديده شده است، اما هنوز سرايت بيماري از طرق مذكور گزارش نشده است.

2. وجود يك بيماري آميزشي(سوزاك،سفليس) خصوصا وجود زخم ، سرايت HIV( ويروس ايدز) را از طريق تماس جنسي بطور قابل توجهي افزايش ميدهد.به همين نسبت درمان بيماريهاي آميزشي قادر است ميزان بروز عفونت HIV را تا 40% كاهش دهد.

فاكتورهاي كلي كه افراد را در معرض خطر قرار ميدهد ، شامل :

1. عوامل مربوط به خانواده: آلودگي و فساد برخي از اعضاء خانواده بصورت مستقيم يا غيرمستقيم بر ساير افراد خانواده تاثير مي گذارد.نبود والدين ويا عدم كنترل آنها، ناسازگاري هاي موجود در خانه، نامناسب بودن محل مسكن و فشارهاي اقتصادي حاكم بر خانواده جملگي تاثير گذارمي باشند.

2. عوامل اجتماعي: تراكم جمعيت ، محل زندگي نامناسب،عدم مراقبت هاي بهداشتي،افزايش امكان ارتكاب جرم،مشكلات آموزشي ، ،تعارضات اخلاقي،جنگ و بحران ها ، تبعيض ها و مهاجرت ها را از ميان عوامل اجتماعي ميتوان در نظر گرفت.

3. عوامل اقتصادي: فحشاء يكي از مسائلي است كه بدنبال فقر در جوامع روي مي دهد.نتيجه مطالعه اي كه در اين زمينه انجام شده حاكي از آن است كه دوسوم جمعيت انتخاب شده، فقر مالي را مهمترين عامل گرايش خويش به انحراف مي دانستند.

4. عوامل رواني و شخصيتي:افراد ناكام، پرخاشگر و افرادي كه دچار تضادهاي رواني هستند زمينه قوي تري از گرايش به بزهكاري را دارند.

فحشاء در كشور ما عملي قبيح و خلاف عفت و قانون محسوب ميشود و پس از انقلاب اسلامي هرگونه ارتباط زن و مرد خارج از چهارچوب هاي شرعي، جرم محسوب ميشود. افزايش سن ازدواج در كشور در سالهاي اخير و كمتر شدن تمايل جوانان به ازدواج در سن پايين تر سبب افزايش ريسك رفتارهاي پرخطر ميشود.درصد آلودگي درسنين 15 تا 49 سال نيز تابعي از ميزان ازدواج در اين سنين است كه هرچه ازدواج بيشتر صورت گيرد، ريسك آلودگي كمتر ميشود.

شعار امسال روز جهاني مبرزه با ايدز:

"هم پيمان در برابر گسترش ايدز"

روحانيت و كمك به افزايش آگاهي وتغيير نگرش مردم:

روحانيوندر جامعه جايگاه خاص دارندو به كمك اين اعتبار ميتوانند درمبارزه با ايدزيك تحول بوجودآورند.

چه اقداماتي را روحانيون ميتوانند انجام دهند؟

قل يا عبادي الذين اسرفوا علي انفسهم لا تقنطوا من رحمةالله
ان الله يغفرالذنوب جميعا انه هو الغفور الرحيم
  •  صحبت درباره آلودگي به اين ويروس و تاثيراتش
  • صحبت در مساجد، مراكز تربيتي،...
  • صحبت با بيماران براي يافتن روشي براي كمك به آنان و رفع بدنامي.
  • اطلاعات جامعه را در مورد مسائل علمي، فرهنگي و اجتماعي ايدز افزايش دهيد.
  • استفاده از احاديث و تعاليم مذهبي براي آشتي دادن و حمايت از بيماران و پرهيز از قضاوت در مورد بيمار.
  • مشكل ايدز ميتواند وسيله اي براي رشد معنوي افراد در زمينه مراقبت از يكديگر و حفظ زندگي باشد.

ان الله يحب التوابين و يحب المطهرين

سوره بقره:222

براي پايان سكوت در مورد اين بيماري ما صدايمان را بلند ميكنيم . قبلا صداي ما فقط بانگ نكوهش بود. حال ميخواهيم نشان دهيم ايدز تنبيه الهي نيست. دين ما را وادار ميسازد بپذيريم :

تمام انسانها مخلوق و بنده خدا هستند، حتي آنان كه با آلودگي وايدز زندگي ميكنند.

بني آدم اعضاي يكديگرند    كه درآفرينش زيك گوهرند

چوعضوي بدردآورد روزگار    دگر عضوها را نماند قرار