دکتر کیانوش کمالی کارشناس مرکز مدیریت بیماریهادر پاسخ به این سوال گفت : تفسير تست HIV نياز به درك كامل از رفتارها و وضعيت باليني بيمار دارد. بدليل وجود مرحله پنجره ( Window period ) احتمال دريافت جواب منفي كاذب وجود دارد و اين امر مي‌تواند منجر به گمراهي فرد گردد. از طرف ديگر موارد مثبت كاذبي كه در تست اليزا اتفاق مي‌افتد بار روحي رواني شديد براي فرد ايجاد مي‌كند بنابراين به دليل نياز به پيگيريهاي بعدي بايد تست HIV بصورت داوطلبانه و همراه با مشاوره انجام شده تا ارتباط فرد با سيستم بهداشتي قطع نگردد. در حال حاضر امكانات انجام مشاوره و تست داوطلبانه HIV براي افرادي كه احساس خطر مي‌كنند در سطح كشور فراهم گشته و در حال گسترش است.

واقعيت اينست كه:ازدواج نكردن به معني برقرار نكردن رابطه جنسي نيست ! محروم كردن يك فرد از روابط سالم جنسي قطعاً منجر به برقراري روابط ناسالم شده، به گسترش آلودگي دامن خواهد زد.

علاوه بر آن آلودگي به HIV به معني عدم امكان ازدواج نيست. افراد آلوده مي‌توانند با استفاده از وسايل پيشگيري بدون اينكه همسر خود را آلوده سازند به زندگي خانوادگي خود ادامه دهند. در حال حاضر تعداد بيماران آلوده با همسران سالم، كه تحت نظر مراكز بهداشتي به زندگي خود ادامه مي‌دهند كم نيست.

از طرف دیگر در وضعیت کنونی كشور ما در مرحله همه گيري HIV بصورت متمركز در بين معتادين تزريقي بوده و ميزان آلودگي در جمعيت عمومي در حد ناچيزي است. با توجه به اينكه انتشار آلودگي از طريق اين گروه، جمعيت عمومي را تهديد مي‌كند بهترين سياست توجه خاص به معتادين تزريقي و گروههاي رابط ( از قبيل شركاء جنسي افراد معتاد كه مبادرت به فحشا داشته باشند و... ) كه نقش ارتباطي را بين اين گروه و جمعيت عمومي ايفا مي‌كنند، خواهد بود. بديهي است صرف منابع مالي، انساني و تجهيزات براي بيماريابي در جمعيت عمومي كه ميزان شيوع در آن بسيار پايين است، منجر به كاهش بازده برنامه ها در گروه پرخطر اصلي شده، نتيجه‌اي جز اتلاف منابع و شكست برنامه هاي پيشگيري بدنبال نخواهد داشت.

دكتر مينو محرز عضو كميته كشوري كنترل پيشگيري از ايدز و استاد بیماریهای عفوني در اين رابطه مي گويد: با توجه به سيكل طولاني دوره نهفته عفونت HIV، انجام تست HIV صد در صد وجود بيماري را تاييد نمي كند. زماني كه امكان تشخيص صد در صد بيماري با تست HIV وجود ندارد الزام تست پيش از ازدواج هم امري غير ضروري و بي فايده است. حتي در كشوري مانند امريكا الزام تست HIV پيش از ازدواج با شكست روبرو شد به همين دليل قانون تست اجباري HIV پيش از ازدواج در اين كشور لغو شد.

در ايران تست اعتياد پيش از ازدواج اجباري است آيا نتيجه اي در پيشگيري و يا درمان آن داشته است ؟

دكتر حميد رضا ستايش کارشناس یونیسفدر اين رابطه بيان كرد :

آزمايش اجباري HIV قبل از ازدواج بسيار گران است و فايده كمي دارد. نتايج مطالعه يك ساله در آمريكا نشان داده است كه اين آزمايش، در صورت اجراء ساليانه بيش از 100 ميليون دلار هزينه خواهد داشت، در حالیکه تنها 10 درصد موارد مثبت را تشخيص خواهد داد. اين نظر مطرح شد كه با انجام اين آزمايش مي توان جلوي تولد كودكان مبتلا به HIV را گرفت. طبق آمار شهر نيويورك، 75 درصد از كودكاني كه HIV مثبت به دنيا آمده اند، از زناني متولد شده اند كه ازدواج نكرده بودند. افرادي كه در شرف ازدواج هستند، عمدتاً جزء افراد كم خطر بحساب ميآيند و با توجه به خطاي مثبت كاذب آزمون ( تا 26 درصد در اين گروه كم شيوع ) ضرر انجام آزمايش بسيار زياد است. اين كار اتلاف منابعي است كه مي توانستند در برنامه هاي درمان و مراقبت بيماران هزينه گردد. از طرف دیگراطلاعات پزشكي محرمانه افراد با اين عمل ممكن است آشكار شود.